Dinsdag 2 november heeft het succesvolle webinar  ‘De rol van de AFM’ & ‘Naar een optimale DC-regeling’ in het nieuwe pensioenstelsel plaatsgevonden.

Voor dit webinar nodigden wij Jos Heuvelman, bestuurder bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), en één van onze eigen pensioenprofessionals, Rutger van Asselt, uit. Zij gingen in op de volgende onderwerpen:

De rol van AFM
Bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel gaan informatievoorziening/communicatie, keuzebegeleiding en passendheid van de regeling (risicopreferentieonderzoek onder deelnemersgroepen) een belangrijke rol spelen. Wat verwacht de AFM van pensioenfondsen als het gaat om deze onderwerpen? Hoe kunnen zij zich hier goed op voorbereiden? En hoe wordt naar verwachting invulling gegeven aan het toezicht hierop? In het vraaggesprek met Jos Heuvelman zijn deze vragen aan de orde gekomen.

Naar een optimale DC-regeling
In het nieuwe pensioenstelsel neemt lifecycle beleggen (of leeftijdsafhankelijk beleggen) een prominente rol in. Of het nu gaat om individuele beleggingsdepots (het flexibele contract) of om een toerekening van rendementen naar deelnemersgroepen op basis van leeftijd (het solidaire contract). S&V onderzocht welke factoren van invloed zijn op de optimale lifecycle mix voor deelnemers en wat dit betekent voor de keuzes die u maakt. Duidelijk is dat pensioenfondsen zorgvuldig moeten stilstaan bij die factoren, om te komen tot een lifecycle schema dat aansluit bij de kenmerken en risicobereidheid van de deelnemers.

 

Webinar gemist?

Meld u gratis aan en bekijk het webinar wanneer u wilt.

Presentatie downloaden?

Meld u gratis aan en download de presentatie, inclusief de resultaten van de polls.

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met Edward Snieder of Rutger van Asselt. Hun contactinformatie is in de presentatie vermeld.